Viitoarea adversară a Tomisului din Cupa Cupelor, formaţia portugheză Madeira Andebol SAD, a câştigat în această după-amiază derbyul campionatului lusitan de handbal feminin, impunându-se cu 24-22 pe terenul campioanei Gil Eanes de Lagos. După şapte etape, Madeira Andebol SAD conduce în clasamentul primei divizii, având număr maxim de puncte, 14. Dealtfel, echipa din Funchal este neînvinsă în actualul sezon, celor şapte victorii din întrecerea internă adăugându-li-se cele două obţinute în turul doi al Cupei Cupelor, în faţa echipei cipriote SPE Strovolos.
31 octombrie 2010
România s-a impus în Trofeul "Carpaţi"
Naţionala feminină a României a câştigat, conform aşteptărilor, ediţia a 43-a a Trofeului "Carpaţi", competiţie desfăşurată la Drobeta Tr.Severin. Fetele antrenate de Radu Voina au dispus, în cele trei meciuri disputate, de naţionalele Macedoniei (37-24), Poloniei (32-24) şi Ucrainei (35-27). Chiar dacă adversarele s-au dovedit a fi de factură modestă, competiţia a oferit selecţionerului român şansa de a vedea la lucru mai multe jucătoare susceptibile de a face pasul de la speranţă la certitudine pentru echipa naţională. Printre acestea s-au numărat şi jucătoarele Tomisului Cristina Zamfir şi Mihaela Smedescu, ambele confirmând încrederea acordată.
30 octombrie 2010
Insula Madeira - Grădinile Domnului
Insula Madeira (în traducere, “madeira” înseamnă “lemn”) este parte a Insulelor Sălbatice (Ilhas Selvagens), care, alături de Insulele Capului Verde, Azore şi Canare alcătuiesc Macaronesia, un lanţ de insule vulcanice din Oceanul Atlantic. Din punct de vedere administrativ, Madeira este parte a Regiunii Autonome Madeira (Portugalia), constituindu-se într-o regiune ultraperiferică a Uniunii Europene. Conform unor informaţii culese de pe Wikipedia, Insulele erau cunoscute în trecut sub numele de Al Aghnam (“Insulele animalelor mici”). În urma unei furtuni, în 1418, aici au ajuns navigatorii portughezi João Gonçalves Zarco şi Tristão Vaz Teixeira. Insula cea mare, ce poartă acest nume, era iniţial acoperită de păduri seculare, care au fost defrişate şi arse, pentru a face loc plantaţiilor şi culturilor de cereale. Gonçalves, care a pus bazele oraşului-port Funchal, este înmormântat în catedrala Santa Clara din acelaşi oraş. Cristofor Columb a locuit pe insula Porto Santo timp de 12 ani, înainte de a pleca în călătoriile sale istorice peste ocean.
Principalul oraş al insulei Madeira este Funchal. Pe vremuri, aşezarea a reprezentat pentru Portugalia ceea ce Gibraltarul reprezenta pentru Imperiul Britanic. Capitală a Madeirei mai bine de cinci secole, Funchal este situat într-un amfiteatru natural, ce urcă de la nivelul mării, în zona portului, până la 1200 de metri, cu locuri de belvedere ce oferă localnicilor şi turiştilor o vedere superbă. În prezent, oraşul reprezintă a doua mare aglomeraţie urbană aparţinând Portugaliei (după Lisabona), un oraş cosmopolit, cu numeroase puncte de atracţie. Portul este, fără doar şi poate, cel mai aglomerat loc de pe insulă, navele de croazieră şi yachturile cele mai luxoase reprezentând prezenţe obişnuite printre bărcile pescăreşti ale localnicilor. Din zona veche a oraşului, mai precis din Parcul Almirante Reis, se poate urca cu telegondola până la Monte Palace Tropical Garden. O călătorie plăcută, de aproape 3200 de metri (600 metri – diferenţă de nivel), care vă va încânta ochii pe toată durata sa, recompensa finală fiind panorama de la punctul terminus.
“Porto Moniz” este un tur turistic care ajunge în câteva dintre cele mai interesante locuri de pe Insula Madeira! Prima destinaţie, micul sat pescăresc Câmara de Lobos, oraşel situat la cinci kilometri de Funchal, pe coasta sudică a insulei, excelent popas pentru amatorii de fotografii. Frumuseţea locurilor l-a atras pe Sir Winston Churchill, care şi-a petrecut aici o vacanţă, în ianuarie 1950 (când încă îşi scria celebrele “Memorii”), prilej cu care a şi pictat spectaculosul golf . În zilele noastre, la umbra vilei ce l-a avut oaspete, câţiva bătrâni îşi petrec timpul jucând cărţi… Nu departe de acest loc, se coboară pe o scară pietruită şi, urmând şoseaua şerpuită se ajunge în faţă monumentului închinat simbolului acestui mic orăşel: leul de mare! Nu putem rata băutura locală, un amestec de suc de lămâie, miere şi alcool rafinat din trestie de zahăr. Poncha, cum îi spun localnicii, se găseşte la numeroasele taverne din zonă şi are un gust plăcut, dulce-acrişor.
Lăsând în urmă numeroase viluţe cochete, înşirate pe marginea şoselei ce urcă şerpuit, ajungem la Cabo Girão. La 589 de metri deasupra nivelului mării, se spune că este a două stâncă marină din Europa, ca înălţime, însă… părerile sunt împărţite! Priveliştea este, însă, absolut fabuloasă şi lasă o amintire ce cu greu poate fi uitată. Superb! Amatorii de suveniruri pot fi siguri că nu vor pleca cu mâna goală, locul fiind populat cu numeroşi vânzători ambulanţi şi fotografi, ce oferă “amintiri la minut”. Nu departe de această terasă, merită văzută Capela de Nossa Senhora de Fatima (Sanctuarul Fecioarei de la Fatima), înălţată în 1974, pe locul uneia mai mici, construită în 1931.
Următoarea oprire: “Ribeira Brava” (în traducere: fluxul sălbatic). Situat pe coasta de sud-vest, Ribeira Brava reprezintă una dintre primele parohii ale locului, micuţul orăşel fiind locuit încă de timpuriu în istoria insulei. Pe faleză, ne atrag atenţia culegătorii de scoici, care traversează plaja purtând pe umeri coşuri ce par uriaşe. În prezent, pe lângă biserica albă ce domină central oraşului, turiştii pot alege între numeroasele cafenele şi magazine ce populează străduţele înguste. Următorul punct al turului, Porto Moniz. Până acolo, drumul urcă la fel de şerpuit, către platoul Paul da Serra (1400 m), temperatura scade brusc şi, uneori, apare ceaţa. Se spune că în zilele senine, de pe acest platou se poate vedea Marea Nordului. Trecem fără oprire de cel mai înalt punct al platoului şi, pe coborâre, lucrurile revin în scurt timp la normal. Mai este timp pentru un popas foto, undeva deasupra oraşelului, deranjând siesta micilor şopârle ce par că lenevesc fără teamă pe pietrele încălzite de soare. Panorama este, fără doar şi poate, tulburătoare…
Porto Moniz. Orăşelul situat în cel mai nord-vestic punct al insulei şi celebru pentru băile sale vulcanice. Se spune că numele oraşului vine de la Francisco Moniz, care a fost căsătorit cu una dintre fiicele Ducelui Gonçalves Zarco, descoperitorul insulei Madeira. Pentru cei care au de gând să petreacă mai mult timp pe insulă, Porto Moniz ar trebui să fie o destinaţie de cel puţin două-trei zile. Locul este faimos pentru bazinele sale vulcanice, locul favorit de îmbăiere al localnicilor şi turiştilor. Înconjurat de roci de lavă, cu forme bizare, Porto Moniz oferă vizitatorilor săi o promenadă spectaculoasă, cu numeroase locuri în care puteţi servi prânzul sau… doar cafeaua, admirând apele cristaline ale Oceanului. Într-un astfel de loc, mai precis pe terasa Restaurantului “Orca”, se poate savura o delicioasă (şi nu foarte scumpă…) masă tradiţională, cu fructe de mare şi o serie de specialităţi locale, preparate din peşte.
Pentru revenirea în Funchal, urmăm coasta nordică a insulei, un drum spectaculos, cu munţii în stânga şi Atlanticul în dreapta, cu numeroase cascade ce se prăval de la mare înâlţime către albastrul Oceanului. Drumul ne poartă apoi către inima insulei, spre Ecumeada, tunelul în lungime de 3,1 km, inaugurat în anul 2000 şi care leagă nordul de sudul Madeirei.
(http://paulalexe.wordpress.com)
Deasemenea, vezi şi:
29 octombrie 2010
Turul în Madeira, returul la Constanţa
Meciurile din cadrul turului III al Cupei Cupelor, dintre Madeira Andebol SAD şi Tomis Constanţa, se vor disputa aşa cum s-a stabilit prin tragere la sorţi: turul la Funchal, iar returul la Constanţa. După mai multe runde de negocieri între conducerile celor două cluburi, s-a ajuns la varianta iniţială, niciuna dintre grupări nedorind să dispute ambele meciuri pe terenul adversarei. "Noi am propus să se joace la Constanţa, urmând a asigura toate cheltuielile aferente deplasării echipei portugheze în România, însă ne-au comunicat că nu pot accepta oferta noastră, deoarece au o înţelegere cu guvernul local, care este unul dintre sponsorii principali, de a juca în faţa propriilor suporteri, pentru a promova handbalul", ne-a declarat preşedintele Gheorghe Slabu. "În aceiaşi măsură, ne-am gândit şi noi la suporterii Tomisului, la publicul constănţean, şi nedorind să periclităm şansele de calificare în faza următoare a competiţiei am refuzat, la rândul nostru, propunerea de a juca ambele meciuri în deplasare", a mai spus oficialul constănţean.
Meciul tur se va disputa pe data de 13 noiembrie, de la ora 16.00 (ora locală), la Funchal, iar returul o săptămână mai târziu, pe 21 noiembrie, ora 11.00, la Constanţa.
27 octombrie 2010
Brigăzi din Olanda şi Grecia la meciurile din Cupa Cupelor
Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a anunţat, în urmă cu puţin timp, componenţa brigăzilor de arbitri ce vor oficia în dubla manşă a confruntării dintre Madeira Andebol SAD şi Tomis Constanţa, din turul al treilea al Cupei Cupelor. Astfel, la meciul tur, programat pe 13 noiembrie, la Funchal, forul european a desemnat o brigadă din Olanda, formată din Carla Van Dijk şi Yvonne Wijtenburg, observator fiind francezul Michel Dockwiller. Pentru jocul retur, programat o săptămână mai târziu, la Constanţa, au fost desemnaţi să conducă grecii Konstantinos Katsikis şi Michalis Michailidis, observator EHF fiind rusul Viktor Poladenko.
Totuşi, în funcţie de negocierile purtate la această ora de conducerile celor două cluburi, pot interveni modificări, Tomis propunând ca ambele jocuri să se dispute la Constanţa, o propunere similară, în sensul ca ambele jocuri să se dispute la Funchal, venind din partea grupării portugheze.
24 octombrie 2010
Tomis s-a impus greu la Reşiţa şi se menţine pe locul doi
Tomis Constanţa şi-a mai trecut în cont două puncte importante, reuşind să obţină o victorie previzibilă pe terenul ultimei clasate, Universitatea Reşiţa. Fără puncte după primele şase etape, gazdele au reuşit cel mai bun joc din actuala ediţie de campionat, fiind foarte aproape de a realiza surpriza. Începutul de meci le-a aparţinut reşiţencelor, care s-au instalat la conducere pe fondul excelentei prestaţii avute de tânăra portariţă Bianca Anghelescu. Elevele lui Florentin Pera conduceau cu 11-7, după primele 25 de minute, însă la pauză diferenţa s-a redus la doar un gol, 11-10, constănţencele amintindu-şi că reprezintă, totuşi, "bronzul" ultimei ediţii de campionat. "Am început mai greu, însă, încet-încet, ne-am revenit, iar în repriza a doua ne-am aflat în permanenţă la conducere, Reşiţa angajându-se într-o permanentă cursă de urmărire", a povestit secundul Tomisului, Florin Cazan. O cursă de urmărire ce ar fi putut să le aducă măcar un punct, însă , în ultimele minute, Garipova şi Roiban nu au reuşit să o învingă pe Smedescu, iar Tomisul s-a desprins de la 23-23 la 25-23, acesta fiind şi scorul final. "Chiar dacă am jucat împotriva ultimei clasate, a fost un meci disputat şi mă bucur pentru victorie, pentru că sunt două puncte muncite", a declarat, la rândul său, antrenorul Ion Crăciun.
În urma acestei victorii, Tomis Constanţa acumulează 11 puncte şi îşi păstrează poziţia a doua în clasamentul Ligii Naţionale, la un punct în spatele campioanei Oltchim (care are un meci mai puţin disputat) şi la egalitate cu Universitatea Jolidon Cluj şi CSM Bucureşti. În etapa următoare, Tomis va evolua în faţa propriilor suporteri, urmând a întâlni pe Oţelul Galaţi (duminică, 7 noiembrie). Până atunci, campionatul este întrerupt, pentru a permite echipei naţionale să participe la Trofeul "Carpaţi" (29-31 octombrie, la Tr.Severin). Din lotul selecţionat de Radu Voina, vor face parte şi jucătoarele Tomisului, Cristina Zamfir şi Mihaela Smedescu.
Tomis Constanţa (antrenor: Ion Crăciun): Smedescu, Borodi, Petrescu - portari; Zamfir 6, Rusu 6, Tîlvîc 4, Mateescu 4, Barcan 3, Pătru 2, Pîrîianu, Pătuleanu, Cîrstea.
Universitatea Reşiţa (antrenor: Florentin Pera): Anghelescu 1, Vişan - portari; Garipova 6, Duţă 4, Borbely 3, Iancu 3, Calu 2, Roiban 2, Cricleviţ 1, Bârz 1, Neag, Lazăr.
Au arbitrat: Ştefan Hendrea şi Ionuţ Marta (Baia Mare).
Tomis Constanţa (antrenor: Ion Crăciun): Smedescu, Borodi, Petrescu - portari; Zamfir 6, Rusu 6, Tîlvîc 4, Mateescu 4, Barcan 3, Pătru 2, Pîrîianu, Pătuleanu, Cîrstea.
Universitatea Reşiţa (antrenor: Florentin Pera): Anghelescu 1, Vişan - portari; Garipova 6, Duţă 4, Borbely 3, Iancu 3, Calu 2, Roiban 2, Cricleviţ 1, Bârz 1, Neag, Lazăr.
Au arbitrat: Ştefan Hendrea şi Ionuţ Marta (Baia Mare).
Tomis va întâlni Madeira Andebol SAD în Cupa Cupelor
Este oficial: Tomis Constanţa şi Madeira Andebol SAD (Por) se vor confrunta în turul al treilea al Cupei Cupelor. Sâmbătă, în manşa retur a turului secund, portughezele s-au impus şi pe terenul echipei cipriote SPE Strovolos, cu scorul de 33-26 (17-13), după ce în tur câştigaseră cu 30-19. Conform saitului grupării cipriote, disputa de la Larnaca a fost ceva mai echilibrată decât cea din primul joc, însă valoarea superioară a echipei oaspete şi-a spus până la final cuvântul, Madeira Andebol SAD obţinând calificarea cu scorul general de 63-45.
Meciurile din turul al treilea al Cupei Cupelor sunt programate a se disputa pe 13/14 noiembrie, respectiv 20/21 noiembrie 2010. Conform tragerii la sorţi, turul ar urma să se desfăşoare pe terenul echipei portugheze, iar returul la Constanţa. Conducerea Tomisului a luat deja legătura cu gruparea din Funchal, propunând ca ambele meciuri să se dispute la Constanţa, un răspuns fiind aşteptat în următoarele zile.
Liga Naţională (F) - rezultatele etapei a VII-a
Universitatea Reşiţa - Tomis Constanţa 23-25 (11-10)
Universitatea Jolidon Cluj - CSM Cetate Devatrans 34-24 (13-9)
HC Dunărea Brăila - Rulmentul Braşov 25-23 (12-10)
CSM Bucureşti - SCM Craiova 37-31 (19-14)
HC Zalău - HCM Ştiinţa Baia Mare 33-24 (16-10)
HCM Roman - Oţelul Galaţi 24-23 (13-14)
HCM Buzău - Oltchim Rm.Vâlcea 19-34 (8-14)
Universitatea Jolidon Cluj - CSM Cetate Devatrans 34-24 (13-9)
HC Dunărea Brăila - Rulmentul Braşov 25-23 (12-10)
CSM Bucureşti - SCM Craiova 37-31 (19-14)
HC Zalău - HCM Ştiinţa Baia Mare 33-24 (16-10)
HCM Roman - Oţelul Galaţi 24-23 (13-14)
HCM Buzău - Oltchim Rm.Vâlcea 19-34 (8-14)
19 octombrie 2010
Ştefania Florea a semnat cu Tomis
Internaţionala de tineret Ştefania Florea va evolua în acest sezon la Tomis Constanţa. Aflată în probe timp de o săptămână, tânăra jucătoare de la Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă de la Rm.Vâlcea l-a convins pe antrenorul Ion Crăciun şi a semnat un contract până la terminarea actualului an competiţional, Tomis urmând a avea, în vară, drept de pre-opţiune pentru un nou contract. Ştefania Florea a început handbalul la LPS Iaşi, sub îndrumarea antrenoarei Lenuţa Lupan, fiind recomandată la Tomis de către antrenorul său de la lotul naţional de tineret, constănţeanul Dumitru Muşi. În vârstă de 18 ani, Florea are 1,71m înălţime şi 57 kilograme, este jucătoare de mâna stângă şi evoluează pe postul de extremă dreapta.
18 octombrie 2010
Zamfir şi Smedescu convocate la naţională pentru Trofeul Carpaţi
Două dintre componentele de bază ale Tomisului, Cristina Zamfir şi Mihaela Smedescu, au fost convocate la echipa naţională şi vor face parte din lotul cu care România abordează Trofeul Carpaţi, competiţie ce se va desfăşura la Turnu Severin, între 29 şi 31 octombrie. Evoluţiile constant bune avute în acest debut de sezon sub culorile echipei de la malul mării le-au adus pe cele două în atenţia selecţionerului Radu Voina. Lotul se va reuni în oraşul de pe Dunăre, pe 26 octombrie, alături de reprezentativa României urmând să participe la Trofeul Carpaţi echipele Macedoniei, Poloniei şi Ucrainei.
17 octombrie 2010
Tomis, mai aproape de Madeira!
Sâmbătă, în primul meci a turului doi din Cupa Cupelor, la Funchal (Madeira), gazdele de la SAD au învins categoric SPE Strovolos, scor 30-19 (16-9), luând o importantă opţiune pentru calificarea în turul al treilea, acolo unde, învingătoarea din dubla manşă, va da piept cu Tomis Constanţa. Conform saitului oficial al grupării cipriote, oaspetele nu au rezistat decât în primele zece minute, apoi portughezele au speculat numeroasele greşeli din defensiva echipei antrenate de românul Gabriel Bircină şi s-au impus la o diferenţă ce pare a fi rezolvat calificarea. De la învingătoare, principala marcatoare a fost Renata Tavares, autoare a 8 goluri, în timp ce de la învinse cea mai bună jucătoare a fost românca Ana Maria Bircină, cu 9 reuşite.
Returul este programat sâmbăta viitoare, de la ora 18.00, la Strovolos.
Tomis în recital!
Tomis Constanţa - HCM Roman 32-18 (12-7)
Sala Sporturilor Constanţa. 700 spectatori.
Tomis (antrenori: Ion Crăciun şi Florin Cazan): Smedescu 7 intervenţii salvatoare, Avram 1, Petrescu 1 - portari; Tîlvîc 10, Zamfir 10, Mateescu 3, Barcan 3, Rusu 2, Pătru 2, Pîrîianu 1, Arfir 1, Cîrstea, Iovănescu, Pătuleanu.
HCM Roman (antrenor: Cornel Bădulescu): Cristescu 5 intervenţii salvatoare, Polocoşer 2 - portari; Varga 4, Strungaru 3, Marin 3, Busuioceanu 3, Horobeţ 2, Gherman 2, Stoleru 1, Tiţa, Dudescu, Ivan, Iuganu, Pop.
Au arbitrat: Bogdan Stark şi Romeo Ştefan.
Aruncări de la 7m: 3/1 - 6/4. Eliminări: 4/6.
UPDATE
Cornel Bădulescu, antrenor Roman: "Am făcut cel mai slab meci de pănă acum, s-a văzut că gazdele dispun de un lot mai omogen. Din păcate nu am strălucit astăzi, ne vom concentra să câştigăm meciurile de acasă".
(declaraţii oferite pentru www.handbalvolei.ro)
La prima apariţie din actualul sezon în faţa suporterilor constănţeni, Tomis Constanţa a oferit un spectacol încântător, reuşind să obţină un succes categoric în faţa uneia dintre echipele importante ale Ligii Naţionale, HCM Roman. Venite pe litoral cu gândul revanşei, după ce în finalul sezonului trecut au fost scoase din Europa chiar de constănţence, fetele antrenate de Cornel Bădulescu au intrat mai bine în joc şi conduceau cu 2-0, după primele 5 minute. Gazdele şi-au păstrat calmul, i-au acordat o atenţie sporită Ameliei Busuioceanu, "creierul" echipei romaşcane, reuşind să treacă la conducere până la jumătatea reprizei (4-3, min.14). Cu o apărare exactă, aşa cum ne-au obişnuit în ultimele partide, elevele lui Ion Crăciun au câştigat minge după minge, iar contraatacurile şi "trasoarele" Cristinei Zamfir (foto, excelentă la 9m!) au mărit ecartul pe tabela de scor în faţa unei adversare reduse la statutul de sparing-partener! La pauză, Tomis conducea cu 5 goluri (12-7), iar partea a doua a meciului nu a făcut decât să adâncească prăpastia dintre cele două echipe, spre încântarea spectatorilor prezenţi în tribune. Finalul meciului a scos-o în prim-plan pe Andreea Tîlvîc, care a perforat poarta oaspetelor din toate poziţiile, oferind Tomisului cea mai categorică victorie din actualul sezon: 32-18. Un succes care propulsează formaţia de la malul mării pe locul doi în clasamentul Ligii Naţionale (cu 9p, la egalitate cu Universitatea Cluj şi CSM Bucureşti), o clasare... pentru care trebuie săpat adânc în istoricul clubului pentru a vedea când s-a mai înregistrat!
În următoarea etapă, Tomis se deplasează la Reşiţa, pentru a întâlni formaţia locală, Universitatea. Meciul este programat duminică, 24 octombrie.
Sala Sporturilor Constanţa. 700 spectatori.
Tomis (antrenori: Ion Crăciun şi Florin Cazan): Smedescu 7 intervenţii salvatoare, Avram 1, Petrescu 1 - portari; Tîlvîc 10, Zamfir 10, Mateescu 3, Barcan 3, Rusu 2, Pătru 2, Pîrîianu 1, Arfir 1, Cîrstea, Iovănescu, Pătuleanu.
HCM Roman (antrenor: Cornel Bădulescu): Cristescu 5 intervenţii salvatoare, Polocoşer 2 - portari; Varga 4, Strungaru 3, Marin 3, Busuioceanu 3, Horobeţ 2, Gherman 2, Stoleru 1, Tiţa, Dudescu, Ivan, Iuganu, Pop.
Au arbitrat: Bogdan Stark şi Romeo Ştefan.
Aruncări de la 7m: 3/1 - 6/4. Eliminări: 4/6.
UPDATE
Ion Crăciun, antrenor Tomis: "Felicit echipa pentru felul cum a abordat jocul cu Roman, s-a luptat şi s-a dăruit exemplar. Fetele muncesc foarte mult la antrenamente şi acest lucru se vede şi în teren, jucăm din ce în ce mai bine. Am fost mai pragmatici astăzi decât adversarele, ne-am apărat mai bine şi am jucat foarte bine cartea contraatacului. Mi-aş dori ca şi conducătorii să se ridice la înălţimea acestor fete, să îşi îndrepte şi spre noi autorităţile locale privirea. Doar domnul Slabu nu poate susţine la nesfârşit o echipă de talia Tomisului".
Cornel Bădulescu, antrenor Roman: "Am făcut cel mai slab meci de pănă acum, s-a văzut că gazdele dispun de un lot mai omogen. Din păcate nu am strălucit astăzi, ne vom concentra să câştigăm meciurile de acasă".
(declaraţii oferite pentru www.handbalvolei.ro)
Liga Naţională (F) - rezultatele etapei a VI-a
Tomis Constanţa - HCM Roman 32-18 (17-12)
Oţelul Galaţi - HC Zalău 23-22 (15-13)
HCM Ştiinţa Baia Mare - CSM Bucureşti 31-34 (14-14)
Rulmentul Braşov - HCM Buzău 27-25 (13-14)
Oltchim Rm.Vâlcea - Universitatea Jolidon Cluj 38-30 (20-10)
SCM Craiova - HC Dunărea Brăila 26-19 (13-11)
CSM Cetate Devatrans - Universitatea Reşiţa
Oţelul Galaţi - HC Zalău 23-22 (15-13)
HCM Ştiinţa Baia Mare - CSM Bucureşti 31-34 (14-14)
Rulmentul Braşov - HCM Buzău 27-25 (13-14)
Oltchim Rm.Vâlcea - Universitatea Jolidon Cluj 38-30 (20-10)
SCM Craiova - HC Dunărea Brăila 26-19 (13-11)
CSM Cetate Devatrans - Universitatea Reşiţa
15 octombrie 2010
CS Tomis o testează pe internaţionala de tineret Ştefania Florea
Formaţia de handbal feminin CS Tomis Constanţa se întăreşte cu o lună înainte de debutul în cupele europene. De ieri, sub îndrumarea lui Ion Crăciun şi Florin Cazan se află şi extrema dreaptă Ştefania Florea. „Mă bucur că am ajuns aici, pentru că am şansa să acumulez foarte mult din experienţa unor jucătoare valoroase. Este un progres pentru mine faptul că am ajuns aici. Antrenamentele sunt mai dure şi pot creşte din punct de vedere tehnic. Sunt sigură că această echipă îşi va îndeplini obiectivele. Fetele sunt foarte montate, la antrenamente şi la meciurile disputate, şi m-au primit foarte bine”, a spus Ştefania Florea, care a fost adusă de la Centrul de Excelenţă de la Rm. Vîlcea. Originară din Iaşi, jucătoarea face parte din lotul naţional de junioare al României pregătit de tehnicianul constănţean Dumitru Muşi. Florea (18 ani, 1,70 m şi 60 kg) speră să ajungă cât mai rapid titulară, post pentru care va lupta cu Nicoleta Rusu şi Andreea Dincu. CS Tomis va debuta în cupele europene pe 13/14 noiembrie şi 20/21 noiembrie, urmând să întâlnească învingătoarea partidei Madeira Andebol (Portugalia) - SPE Strovolos (Cipru). CS Tomis va susţine duminică, de la ora 11.00, prima partidă oficială în Sala Sporturilor în acest sezon, urmând să primească vizita echipei HCM Roman.
Mădălina MELCEA (madalina.melcea@telegrafonline.ro)
13 octombrie 2010
Foste campioane vor fi omagiate la Trofeul Carpaţi
La sfârşitul acestei luni, în perioada 29-31 octombrie 2010, la Drobeta Tr.Severin, va avea loc Trofeul Carpaţi, competiţie de tradiţie la care vor participa echipele naţionale feminine ale Macedoniei, Poloniei, Ucrainei şi României.
Cu această ocazie, Federaţia Română de Handbal intenţionează să premieze câteva dintre marile handbaliste ale României, în cadrul unei "festivităţi de retragere" din activitatea competiţională. Printre marile campioane cărora li se va aduce recunoaşterea oficială a aportului avut în dezvoltarea şi afirmarea internaţională a sportului cu mingea mică din România, se numără şi câteva dintre fostele componente ale Hidrotehnicii Constanţa, jucătoare cu numeroase prezenţe sub tricoul tricolor. Acestea sunt Elena Frîncu (vicecampioană mondială în 1973 - 27 de selecţii, 11 goluri), Viorica Ionică (273/1 - foto), Simona Caba Manea (171/250) şi Elisabeta Roşu (174/5). Vor mai fi premiate: Angela Anton, Gabriela Manea Antoneanu, Marina Igorov Bosi, Alina Păcuraru Dobrin, Cristina Cucuianu Dogaru, Marilena Gyorfi Coiciu, Doina Solomonov Furcoi, Niculina Preoţescu Iordache, Florica Vasile Ivan, Narcisa Lecuşanu, Rodica Marian, Magda Ilyes Miklos, Valeria Beşe Motogna, Nadina Nedelcu, Mariana Târcă Oacă, Irene Oancea, Cristina Petrovici, Constanta Piţigoi, Rozalia Şooş, Maria Duca Torok, Edith Matei Torok, Simona Gogarlă Ţuţuianu, Laura Lunca Lupşor, Roxana Gheorghiu, Rodica Eremia Grigoraş, Sorina Lefter, Estera Matefi, Carmen Moldovan, Eva Gall Mozsi, Lidia Stan, Zoranca Stefanovici, Valentina Cosma Turbatu, Mihaela Apostol, Lidia Dragănescu Budnăraşu, Marinela Pătru Bulat, Elena Niţoiu Ciobotaru, Mihaela Bobocea Ciora şi Doina Copocz.
10 octombrie 2010
Tomis învinge la Deva şi urcă pe podiumul Ligii Naţionale
Tomis Constanţa a bifat o nouă victorie în Liga Naţională, fetele conduse de Ion Crăciun şi Florin Cazan impunându-se clar, 29-22 (14-11), pe terenul incomodei echipe hunedorene, CSM Cetate Devatrans. Gazdele au intrat mai bine în joc şi au condus cu 2-0 după primele minute. Pe fondul unei mai bune organizări a apărării, tomitanele au revenit rapid şi au trecut la timonă, jocul transformându-se pentru devence într-o continuă cursă de urmărire. O cursă fără sorţi de izbândă, jucătoarele Tomisului conducând ostilităţile până la final, cu calm şi maturitate. Mai mult, antrenorul Ion Crăciun şi-a permis să ruleze întreg lotul, oferindu-le şansa de a juca şi jucătoarelor mai puţin folosite până acum.
Pentru Tomis au marcat: Mateescu 9, Zamfir 6, Rusu 5, Pătru 4, Tîlvîc 3, Pîrîianu 1, Cîrstea 1. O evoluţie foarte bună a avut şi Mihaela Smedescu, care a contabilizat 11 intervenţii salvatoare. Au mai jucat pentru Tomis, Barcan, Pătuleanu, Iovănescu, Arfir, Petrescu şi Borodi-Avram. De la gazde, principala marcatoare a fost Carmen Cartaş, jucătoarea născută şi crescută la Constanţa înscriind 10 goluri.
În urma acestei victorii, Tomis acumulează 7 puncte în clasamentul Ligii Naţionale, urcând pe locul trei, după Oltchim Rm.Vâlcea (10p) şi Universitatea Jolidon Cluj (9p), la egalitate cu CSM Bucureşti (care are însă golaveraj inferior). Etapa viitoare, Tomis va susţine primul său meci la Constanţa, în actualul sezon, după "exilul" forţat de la Medgidia. Adversara constănţencelor va fi HCM Roman, meciul fiind programat să se desfăşoare duminică, 17 octombrie, de la ora 11.00.
9 octombrie 2010
Liga Naţională (F) - rezultatele etapei a V-a
Universitatea Reşiţa - Oltchim Rm.Vâlcea 17-41 (5-20)
Universitatea Jolidon Cluj - Rulmentul Braşov 39-29 (22-11)
HC Zalău - HCM Roman 24-20 (13-8)
HCM Buzău - SCM Craiova 28-25 (16-12)
HC Dunărea Brăila - HCM Ştiinţa Baia Mare 25-22 (13-12)
CSM Bucureşti - HC Oţelul Galaţi 29-28 (14-13)
CSM Cetate Devatrans - Tomis Constanţa 22-29 (11-14)
Universitatea Jolidon Cluj - Rulmentul Braşov 39-29 (22-11)
HC Zalău - HCM Roman 24-20 (13-8)
HCM Buzău - SCM Craiova 28-25 (16-12)
HC Dunărea Brăila - HCM Ştiinţa Baia Mare 25-22 (13-12)
CSM Bucureşti - HC Oţelul Galaţi 29-28 (14-13)
CSM Cetate Devatrans - Tomis Constanţa 22-29 (11-14)
3 octombrie 2010
Ion Crăciun ar putea părăsi Tomisul!
Bucuria victoriei categorice obţinute de Tomis, 30-20 cu HC Zalău, ar putea fi umbrită de vestea şoc dată de antrenorul Ion Crăciun, care a confirmat faptul că ar putea părăsi, în următoarele zile, gruparea pe care a urcat-o, în ediţia precedentă de campionat, pe treapta a treia a podiumului! "Da, este adevărat! Am o ofertă foarte bună şi foarte... insistentă de a reveni în handbalul masculin, la o echipă de top", ne-a declarat tehnicianul constănţean, care a recunoscut că încă nu a luat o decizie definitivă. "N-aş pleca de la Constanţa pentru nimic în lume. M-am ataşat foarte mult de aceste fete, care au dat dovadă de un caracter deosebit, iar asta mă doare şi face decizia atât de greu de luat..." Principalul motiv pentru care Ion Crăciun ar putea părăsi banca tomitanelor îl reprezintă incertitudinea financiară în care se află gruparea constănţeană. "Este greu să continuăm în aceste condiţii... Preşedintele Gheorghe Slabu face eforturi mari pentru a acoperi cheltuielile cu salariile şi cele legate de participarea la competiţie, însă, din păcate, nu este deţinătorul unui sac fără fund... Se pare că nici el nu mai poate să susţină echipa de unul singur. Cineva trebuie să vină lângă el... Eu înţeleg faptul că trecem printr-o perioadă grea, criza a afectat profund întreaga societate, probabil acesta este şi motivul pentru care mult aşteptatul ajutor din partea Primăriei şi Consiliului Judeţean nu a mai venit. În acest moment, cu sau fără Ion Crăciun la conducerea echipei, este vital pentru Tomis ca alături de Gheorghe Slabu să mai vină câţiva oameni cu dare de mână şi cu dragoste pentru sportul constănţean. Tomisul de astăzi este o echipă frumoasă, cu adevărate caractere, cu frumoase perspective şi ar fi păcat ca toată munca din ultimul timp să se irosească fără a cunoaşte satisfacţia unor rezultate interne şi internaţionale care să facă cinste Constanţei", a punctat antrenorul Tomisului.
Declaraţii după meciul Tomis Constanţa - HC Zalău 30-20 (15-10)
Ion Crăciun (antrenor principal, Tomis): "Zalăul este... Zalău, o echipă puternică, iar noi le-am tratat cu respect şi am pregătit meciul în cele mai mici amănunte. Jocul ne-a dat satisfacţie, tot ceea ce am pregătit la antrenamente ne-a ieşit. Practic, nu ne-au putut surprinde cu nimic, iar debutul bun de joc ne-a uşurat misiunea. Mă bucură faptul că am reuşit să o recuperăm pe Andreea Tîlvîc, este o jucătoare foarte importantă în angrenajul echipei. Deasemenea, mă bucură evoluţia Ralucăi Borodi, care, pe final, a suplinit-o cu succes pe Mihaela Smedescu. Amintirea meciului cu CSM Bucureşti m-a făcut să fiu reţinut şi, personal, rămân cu regretul că nu le-am oferit şansa să joace lui Iovănescu şi Cîrstea, două jucătoare în care am încredere şi pe care le aştept să crească în perioada următoare. Nu în ultimul rând, un cuvânt de mulţumire publicului din Medgidia, pe care l-am simţit alături de noi, atât astăzi, cât şi în meciul cu CSM Bucureşti".
Cristina Zamfir (jucătoare, Tomis): "Suntem foarte bucuroase pentru victorie, pentru modul clar în care am câştigat. Jucăm din ce în ce mai bine şi începem să culegem roadele muncii de la antrenamente. Trebuie să continuăm la fel şi, cu siguranţă, vom mai trăi astfel de momente frumoase."
Cristina Zamfir (jucătoare, Tomis): "Suntem foarte bucuroase pentru victorie, pentru modul clar în care am câştigat. Jucăm din ce în ce mai bine şi începem să culegem roadele muncii de la antrenamente. Trebuie să continuăm la fel şi, cu siguranţă, vom mai trăi astfel de momente frumoase."
Gheorghe Tadici (manager general, HC Zalău): "Fără combativitate în apărare sigur că nu se poate juca. Au avut tot ce le trebuie şi odihnă şi alimentaţie şi pregătire. Mai degrabă, e vorba de probleme de atitudine şi de mental". (declaraţie pentru Digi Sport)
Mariana Cristoaica (jucătoare, HC Zalău): "A fost un meci în care nu ne-a intrat mingea în poartă, nu ne-am îndeplinit obiectivul, nu am ştiut să ne impunem în faţa lor, deşi trebuia să jucăm mult-mult mai bine. Ne-am grăbit cu aruncările la poartă, aruncări nepregătite".
Mariana Cristoaica (jucătoare, HC Zalău): "A fost un meci în care nu ne-a intrat mingea în poartă, nu ne-am îndeplinit obiectivul, nu am ştiut să ne impunem în faţa lor, deşi trebuia să jucăm mult-mult mai bine. Ne-am grăbit cu aruncările la poartă, aruncări nepregătite".
Tomis, în recital handbalistic la Medgidia!
Tomis Constanţa - HC Zalău 30-20 (15-10)
Învinse de Oltchim, la mijlocul săptămânii, şi cu amintirea finalului de coşmar din meciul cu CSM Bucureşti, constănţencele au privit cu teamă şi respect confruntarea din etapa a patra, în care adversara s-a numit HC Zalău, echipa temutului Gheorghe Tadici. O teamă din care a rezultat un debut de joc aproape perfect pentru fetele pregătite de Ion Crăciun! Cu o apărare mobilă şi determinată şi cu un atac în care Cristina Zamfir a semănat panică, Tomisul a pus gol după gol pe tabelă, ajungând să conducă cu 15-5, după primele 25 de minute de joc! Tadici a simţit că trebuie să schimbe ceva, pentru a evita umilinţa şi a pus "jandarm" la Zamfir, luată în marcaj om la om. Chiar şi aşa, susţinute admirabil de publicul din Medgidia, constănţencele şi-au creat situaţii clare de a înscrie, însă lipsa de concentrare la finalizare şi câteva intervenţii inspirate ale portariţei Mirela Nichita au readus Zalăul în joc: 15-10, rezultat la pauză. În debutul părţii secunde, pentru a mări forţa de atac a echipei sale, Ion Crăciun o aruncă în joc şi pe Andreea Tîlvîc (refăcută în ultimul moment, după o problemă la coloană!), iar tomitanele încep să găsească mai uşor drumul spre gol. Tomis se desprinde din nou, 18-11 (min.38), iar încercarea de revenire a oaspetelor (21-16, min.44) este rapid anihilată. Apărarea funcţionează precum un ceas elveţian, iar în puţinele momente în care este depăşită, ies la rampă Smedescu şi, în final, Borodi. Gazdele menţin ritmul ridicat până în ultima secundă (lecţia amară a meciului cu CSM Bucureşti n-a fost uitată!) şi victoria (30-20!) vine să încununeze un efort colectiv admirabil şi o evoluţie, în multe momente, încântătoare.
Tomis Constanţa (antrenor: Ion Crăciun): Smedescu 9 intervenţii salvatoare, Borodi 5, Petrescu - portari; Mateescu 6, Tîlvîc 6, Zamfir 5, Barcan 4, Pătru 4, Rusu 4, Pîrîianu 1, Pătuleanu.
HC Zalău (manager: Gheorghe Tadici): Nichita 11 intervenţii salvatoare, Cheţa 1 - portari; Czeczi 7, Cristoaica 5, Ciuciulete 2, Holhoş 2, Ţurcaş 1, Băbeanu 1, Moflea 1, Ailincăi 1, Trif, Şomoi, Ciobanu.
În etapa următoare, Tomis se deplasează la Deva, unde va da replică echipei gazdă, CSM Cetate Devatrans. Meciul este programat duminică, 10 octombrie, de la ora 18.00.
Tomis Constanţa (antrenor: Ion Crăciun): Smedescu 9 intervenţii salvatoare, Borodi 5, Petrescu - portari; Mateescu 6, Tîlvîc 6, Zamfir 5, Barcan 4, Pătru 4, Rusu 4, Pîrîianu 1, Pătuleanu.
HC Zalău (manager: Gheorghe Tadici): Nichita 11 intervenţii salvatoare, Cheţa 1 - portari; Czeczi 7, Cristoaica 5, Ciuciulete 2, Holhoş 2, Ţurcaş 1, Băbeanu 1, Moflea 1, Ailincăi 1, Trif, Şomoi, Ciobanu.
În etapa următoare, Tomis se deplasează la Deva, unde va da replică echipei gazdă, CSM Cetate Devatrans. Meciul este programat duminică, 10 octombrie, de la ora 18.00.
Liga Naţională (F) - rezultatele etapei a IV-a
Tomis Constanţa - HC Zalău 30-20 (15-10)
HCM Roman - CSM Bucureşti 32-29 (17-16)
Oţelul Galaţi - HC Dunărea Brăila 18-18 (7-7)
HCM Baia Mare - HCM Buzău 37-30 (20-10)
SCM Craiova - Universitatea Jolidon Cluj 21-26 (10-14)
Rulmentul Braşov - Universitatea Reşiţa 30-25 (13-10)
Oltchim Rm.Vâlcea - CSM Cetate Devatrans 34-25 (17-8)
HCM Roman - CSM Bucureşti 32-29 (17-16)
Oţelul Galaţi - HC Dunărea Brăila 18-18 (7-7)
HCM Baia Mare - HCM Buzău 37-30 (20-10)
SCM Craiova - Universitatea Jolidon Cluj 21-26 (10-14)
Rulmentul Braşov - Universitatea Reşiţa 30-25 (13-10)
Oltchim Rm.Vâlcea - CSM Cetate Devatrans 34-25 (17-8)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)