12 septembrie 2010

Victorie scăpată printre degete...

Final nebun de meci, demn de un scenariu hitchockian, duminică, la Medgidia, în confruntarea dintre Tomis Constanţa şi CSM Bucureşti! Un meci încheiat la egalitate, 29-29 (14-13), dar pe care constănţencele l-au controlat cu autoritate timp de 57 de minute, fetele antrenate de Ion Crăciun şi Florin Cazan conducând şi cu şase lungimi (27-21, min.53). Inexplicabil, având în vedere experienţa jucătoarelor tomitane şi, de ce nu, chiar valoarea superioară, gazdele n-au ştiut să gestioneze ultimele minute, pierzând un avantaj de cinci goluri, în doar trei minute şi jumătate!!! Începutul... sfârşitului a fost anunţat de cartonaşul roşu, primit direct şi cu mult prea multă uşurinţă, de către Diana Pătru, când mai erau patru minute, iar Tomisul conducea cu 29-24. Din acel moment, jucând la trecerea timpului, constănţencele au fost vădit incomodate de apărarea agresivă a oaspetelor, oferind minge după minge unei echipe care nu a impresionat decât prin dăruire. Profitând de alte două eliminări în tabăra Tomisului (cea dictată împotriva Cristinei Zamfir, discutabilă...), CSM-ul s-a apropiat la trei goluri, când mai erau 75 de secunde de joc. Timpul de odihnă cerut de Ion Crăciun părea să aducă un pic de calm în tabăra gazdelor, însă seria erorilor a continuat, culminând cu cea a Mihaelei Pîrîianu, care a scăpat mingea din mână cu cinci secunde înainte de final, iar Alina Dobrin a înscris pe contraatac! Rezultat final: Tomis - CSM Bucureşti 29-29! Un punct nesperat câştigat de oaspete sau, mai bine spus, un punct oferit cadou de o echipă a Tomisului... mult prea generoasă (sau... naivă?)!
Tomis Constanţa: Smedescu, Borodi - Tîlvîc 8, Barcan 6, Zamfir 6, Pătru 3, Rusu 3, Mateescu 2, Pîrîianu 1, Pătuleanu, Cîrstea. Antrenori: Ion Crăciun şi Florin Cazan.
CSM Bucureşti: Iordache, Gureşoaia - Dobrin 6, Chiţulescu, Avădănii 6, Niculae, Cruceanu 2, Geană 5, Strat 8, Pavăl, Popa 1, Doica, Dinu 1. Antrenor: Vasile Mărgulescu.
Au arbitrat: Anton Drăgănescu şi Adrian Eremia (Tg.Jiu).
Liga Naţională se întrerupe pentru trei săptămâni, timp în care echipa naţională va participa la Cupa Mondială de la Aarhus. Pentru Tomis, urmează participarea la turneul internaţional de la Veliko Târnovo, în perioada 17-19 septembrie.

Ion Crăciun: "Am jucat finalul cu ochii pe tabelă..."

La finalul meciului, minute în şir, constănţencele nu-şi puteau reveni, neânţelegând cum au putut scăpa printre degete o victorie pe care ar fi meritat-o. "Din păcate, greşelile de tehnică elementară ne-au tras înapoi... Pe final, am jucat cu ochii pe tabelă şi n-am mai avut mintea la joc", a căutat o explicaţie pentru cele întâmplate, antrenorul Ion Crăciun. Tehnicianul constănţean a acuzat şi "subţirimea" băncii de rezerve: "Descalificarea Dianei Pătru ne-a dereglat jocul, diferenţa dintre primul şapte şi jucătoarele de pe bancă, tinere şi fără mare experienţă competiţională, fiind destul de mare". Fără a pune acest semieşec pe seama arbitrajului, Ion Crăciun şi-a exprimat părerea că un meci cu o asemenea încărcătură trebuie condus de o brigadă cu o mai mare experienţă. "Cei doi arbitrii şi-au pierdut claritatea în decizii după ieşirile necontrolate ale antrenorului echipei oaspete. Lipsa lor de experienţă şi naivitatea noastră ne-au privat de o victorie pe care am fi meritat-o", a mai spus Crăciun.

Vasile Mărgulescu: "Nu e posibil să pierzi un avantaj de cinci goluri în două minute!"

Pe cât de cruntă a fost dezamăgirea tomitanelor, pe atât de mare a fost bucuria oaspetelor. Totuşi, un vechi proverb chinez spune că "este important să ştii să pierzi, dar şi mai important este să ştii să câştigi"! Un proverb care n-a răzbătut şi până în Cartierul Giuleşti sau măcar până la urechile antrenorului Vasile Mărgulescu! Din păcate, dacă manifestările din timpul meciului, duse la limita suburbanului (culminând cu... trimiterea repetată la origini a celor doi arbitrii!), pot fi puse pe seama tensiunii inerente ce apasă pe umerii antrenorilor, nu la fel stau lucrurile după meci, când bunul simţ şi cei şapte ani de acasă ar trebui să primeze. N-a fost cazul venerabilului antrenor bucureştean, care şi-a continuat îndoielnicul recital, aruncând cu jigniri în stânga şi în dreapta!La minute bune după terminarea jocului, Mărgulescu a dat de înţeles, la Neptun TV, că echipa sa a primit un punct cadou. "Să ai cinci goluri avantaj cu două minute înainte de final şi să nu câştigi.... Asta nu e posibil! Lipsa de experienţă a băncii tehnice s-a văzut şi pot spune că acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla, la această echipă, cu nu prea mult timp în urmă", a spus, ironic, Mărgulescu. Ce uită antrenorul bucureştean este că, pe vremea când antrena RAT Bucureşti, a pierdut la un gol în faţa Hidrotehnicii, după ce, în minutul 53, echipa sa conducea cu nouă goluri!...
Una peste alta, CSM Bucureşti adună trei puncte după primele două etape, în care a jucat pe terenul a două dintre "europenele" handbalului feminin românesc, Dunărea Brăila şi Tomis Constanţa. O performanţă meritorie, ce face din nou-promovata de sub Podul Grant una dintre revelaţiile debutului de campionat.

Smedescu şi Zamfir, convocate la lotul naţional

Două dintre cele mai bune jucătoare ale Tomisului, atât la Braşov, cât şi în meciul cu CSM Medgidia, au primit telegrame de convocare la lotul naţional. Este vorba despre Mihaela Smedescu şi Cristina Zamfir, care vor fi prezente la reunirea lotului naţional, însă nu vor face deplasarea la Cupa Mondială de la Aarhus. "Cele două jucătoare vor efectua un control medical, apoi vor reveni la echipă", ne-a confirmat antrenorul Ion Crăciun. Astfel, cele două tinere jucătoare vor participa, alături de Tomis, la Cupa "Mării Negre", competiţie organizată la Veliko Târnovo (Bulgaria) şi la care mai iau parte echipele naţionale ale Greciei, Turciei şi Bulgariei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu