12 noiembrie 2010

Vrăjiţi de Madeira...



20 de ore a durat călătoria de la Cluj, via Budapesta, via Lisabona, pentru a ajunge, în miez de noapte, pe frumoasa Insula Madeira. Dar a meritat fiecare minut! Jucătoarele Tomisului au uitat de amărăciunea înfrângerii de la Cluj şi, în această dimineaţa, au pornit să descopere fermecătorul Funchal, capitala Insulei Madeira, punctul de vest extrem al Uniunii Europene. Teritoriu autonom, aparţinând de Portugalia, Madeira a trecut cu un an în urmă prin momente de groază, pricinuite de inundaţii fără precedent. Astazi, nimic nu mai aminteşte de acele zile teribile, iar viaţa îşi urmează cursul normal. Oraşul trepidează sub "ocupaţia" turiştilor veniţi de peste mări şi ţări, iar efortul (financiar, în special!) este răsplătit de frumuseţea incredibilă a acestor locuri. Prezenţa navelor de croazieră reprezintă un simplu "fapt comun", chiar în aceste zile acostând aici una dintre navele de elită ale Companiei P&O, Aurora, un "pasager de lux" ce poate primii la bord 3500 de oaspeţi. Pe mulţi dintre aceştia (în general, britanici aflaţi la vârsta omătului la tâmple), i-am întâlnit colindând străzile înguste ale oraşului sau degustând specialităţile locale, pe terasele localurilor cochete, ce te îmbie să le treci pragul, la fiecare pas. De toate acestea au profitat şi constănţencele, care şi-au udat picioarele în apele calde ale Oceanului Atlantic şi s-au fotografiat în faţa yachtului "Vagrant", fosta ambarcaţiune a celebrilor The Beatles, transformată acum într-un micuţ restaurant plutitor. A urmat o vizită în piaţa oraşului, unde tomitanele s-au lasat seduse de simfonia culorilor din piaţa de fruncte, neezitând să "deguste" din oferta negustorilor locali, dar... numai atât, preţurile fiind destul de piperate (un kilogram de fructe putând ajunge la 20 de euro!). Din păcate, timpul s-a scurs foarte repede, chiar şi... tradiţionala repriza de shopping fiind sacrificată.
La ora la care aceste rânduri sunt redactate, fetele se pregătesc pentru antrenamentul oficial, programat în sala ce va găzdui mâine, de la ora 16.00 (ora locală, 18.00 în România).

Update: ora 21.20

Fetele au făcut cunoştinţă cu Pavilhao Gimnodesportivo Funchal, sala care va găzdui manşa tur a duelului dintre Madeira Andebol SAD şi Tomis Constanţa. În fapt, o sală de liceu, care poate primi în unica sa tribună aproximativ 800 de spectatori. "Probabil, nu vor fi mai mult de 400. Handbalul feminin nu-i prea atrage pe localnici, dar sperăm să vină mai mulţi pentru a vedea echipa dvs. despre care ştiim că este una dintre cele mai valoroase din România", ne-a mărturisit unul dintre oficialii clubului portughez. Printre spectatori, va fi prezent şi un grup de români, stabiliţi în Madeira, unul dintre aceştia venind să asiste la antrenamentul oficial al echipei noastre. "Din păcate, meciul nu a fost mediatizat mai deloc, iar eu am aflat de la un prieten portughez, care antrenează o echipă din insulă. Am sunat mai mulţi români şi ne vom strânge ca să le susţinem pe fete", ne-a spus compatriotul nostru, originar din Timişoara, dar stabilit la Funchal de 11 ani.
Antrenamentul a decurs bine, chiar dacă, aşa cum îi stă în fire, antrenorul Ion Crăciun le-a atras atenţia fetelor că sunt prea relaxate şi că meciul va fi greu. "Nu ştim prea multe despre echipa din Madeira. Din păcate, nu am reuşit să intram în posesia înregistrarii meciului pe care l-au disputat cu cipriotele de la SPE Strovolos, astfel că nu prea ştiim la ce să ne aşteptăm!", a declarat tehnicianul constănţean.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu