16 februarie 2011

Handbalul românesc. Punere la cale.

Timp de trei zile, mai marii handbalului românesc s-au întâlnit la Bucureşti, pentru a pune la cale viitorul apropiat al sportului cu mingea mică din România. În prima zi, antrenorii echipelor masculine au fost invitaţi să dezbată "bravele" fapte de arme ale tricolorilor la ultima ediţie a "mondialelor". Se pare că locul 19, ultimul pentru o echipă din Europa, obţinut de România, a fost considerat unul foarte bun, astfel că selecţionerul Vasile Stângă a primit credit pe mai departe. Totodată, s-a propus ca din sezonul 2012-2013, sistemul competiţional să fie schimbat, urmând a fi înfiinţată o Superligă, cu 8 echipe. 
În cea de-a doua zi, a fost rândul antrenorilor din Liga naţională feminină să fie chemaţi la consultări. Tomis Constanţa nu a fost reprezentată, după demisia antrenorului Ion Puşcaşu echipa fiind condusă de cele mai experimentate jucătoare din lot, Mihaela Pîrîianu şi Aneta Barcan. După analiza prezentată de selecţionerul Radu Voina, sub conducerea căruia România a cucerit bronzul la ultima ediţie a Campionatelor Europene, s-au luat în discuţie variantele de organizare a competiţiei interne, cu începere din sezonul 2012-2013. În final, s-a ajuns la concluzia că o Ligă Naţională cu 14 echipe, dar cu disputarea de turnee play-off şi play-out, ar fi cea mai bună soluţie. 
În fine, în ultima zi a consultărilor de la RIN Hotel, a venit rândul preşedinţilor de cluburi să-şi exprime părerea. Reprezentanţii campioanei Oltchim Rm.Vâlcea, cu siguranţă plictisiţi de lipsa de competitivitate din întrecerea internă, au propus un campionat cu maxim 10 echipe, care să oblige la o concentrare a valorilor, atâtea câte mai sunt în handbalul românesc. Propunerea a fost respinsă, mult mai aproape de "consensul general" fiind propunerea venită din partea HCM Constanţa, care vede un campionat cu 12 echipe şi cu disputarea de turnee finale 1-4, 5-8 şi 9-12. O decizie definitivă va fi luată la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al FRH, programată pe 22 februarie. 
În fine, a fost format şi un "consiliu consultativ", format din reprezentanţii a cinci cluburi (Oltchim, Rulmentul Braşov, HC Zalău, HCM Constanţa şi Universitatea Suceava), care urmează a reprezenta interesele cluburilor din România, în vederea înfiinţării Ligii Profesioniste. Preşedinte al acestui consiliu a fost votat fostul selecţioner, Gheorghe Tadici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu