9 ianuarie 2011

S.O.S.! Corabia tomitană se scufundă...

Tomis Constanţa - HCM Ştiinţa Baia Mare 25-28 (13-11)

Apărarea maramureşencelor a găsit, de cele mai multe ori, soluţii în faţa atacului constănţean (Foto: Telegraf Constanţa)
Debut neconvingător, dar previzibil, al Tomisului în 2011. La prima apariţie în noul an şi după întreruperea cauzată de programul echipei naţionale, formaţia condusă de Ion Puşcaşu a fost doar o umbră a echipei ce zdrobea adversare puternice, precum Oţelul sau HC Zalău, cu doar două luni în urmă! O perioadă în care Tomisul a fost o echipă a nimănui, problemele financiare punându-şi amprenta asupra programului de pregătire. Fără un cantonament de reâncărcare a "bateriilor", fără niciun meci amical în tot acest timp, cu sabia desfiinţării deasupra capului, Tomisul s-a prezentat total nepregătită la examenul cu HCM Ştiinţa Baia Mare. Încă din startul jocului, s-a observat lentoarea din atacul gazdelor, fapt ce a uşurat sarcina unei defensive agresive şi bine pusă la punct. Atât cât au avut resurse fizice, tomitanele au fost în joc, fără a reuşi însă o desprindere decisivă. La pauză, Tomisul avea un avantaj de două goluri, iar în debutul părţii secunde constănţencele au dat impresia că pot rezolva jocul în favoarea lor. În minutul 36, la 15-12, Cristina Zamfir a trimis în transversală, ratând  un ecart de patru lungimi ce ar fi oferit mai multă linişte în jocul gazdelor. Oaspetele au simţit momentul favorabil şi au speculat fiecare greşeală a constănţencelor, intrând în ultimul sfert de oră al jocului de la un scor egal: 18-18. Următoarele minute s-a mers cap la cap, până la 22-21 (min.53), după care, în decurs de două minute, maramureşencele au punctat de patru ori (!), trei dintre aceste goluri fiind reuşite pe contraatac, după pase la intercepţie făcute cadou de atacul fetelor de la malul mării. La adăpostul celor trei goluri avans (25-22, min.54) şi pe fondul jocului dezorganizat al Tomisului,  elevele lui Ioan Băban au gestionat cu calm finalul de meci, reuşind o victorie meritată, 28-25, la care puţini s-ar fi aşteptat.
Bucuria victoriei! (Foto: Telegraf Constanţa)
La final, deşi aplaudate pentru efortul lor, fetele Tomisului aveau lacrimi în ochi, imaginea lăsată fiind a unei corăbii, altădată falnică, dar care acum este la un pas de a se scufunda... Plecarea Loredanei Mateescu a lăsat un gol greu de acoperit, în special în faza de apărare, unde Mihaela Pătuleanu a părut prea lentă şi greoaie, dar şi în atac, Mihaela Pîrîianu resimţind pe final efortul făcut, în condiţiile în care a fost nevoită să facă ambele faze. Lipsa unei pregătiri adecvate, în ultimele două luni, şi-a spus deasemenea cuvântul, părerea unanimă fiind, fără a umbrii cu ceva meritele Ştiinţei, că Tomisul a oferit, prin slăbiciunile arătate, victoria oaspetelor. Urmează o săptămână decisivă în viaţa echipei, în care vom vedea dacă autorităţile publice locale vor salva echipa sau o vor lăsa să se desfiinţeze. Tomis coboară pe locul 4 în clasamentul Ligii Naţionale, cu 13p, următorul meci fiind programat sâmbătă, în deplasare, cu HCM Buzău.

Tomis Constanţa (antrenor: Ion Puşcaşu): Mihaela Smedescu 6 intervenţii salvatoare, Raluca Avram 1 - portari; Mihaela Pîrîianu 2 goluri (2 aruncări la poartă), Aneta Barcan 5 (6), Nicoleta Rusu 1, (2) Alexandra Iovănescu, Cristina Zamfir 5 (13), Daniela Arfir, Diana Pătru, Mihaela Pătuleanu, Andreea Tîlvîc 12 (16), Ştefania Florea.
HCM Ştiinţa Baia Mare (director tehnic: Ioan Băban): Claudia Cetăţeanu 5 intervenţii salvatoare, Flavia Matei 4 - portari; Aneta Pîrvuţ 8 goluri (12), Raluca Mihai 6 (7), Gabriela Klocza, Lavinia Dobromir 1 (2), Jenica Rudics 2 (7), Diana Puiu, Cristina Pop 3 (5), Camelia Hotea 7 (12), Ioana Ravasz 1 (2), Timea Tatar, Andrada Tomescu, Alexandra Ciunt. 
Aruncări de la 7m: 7/6 - 5/3. Eliminări: 1-4. 
Au arbitrat: Vasile Pavel şi Marian State (Buzău).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu